Det finns olika typer av slotsautomater, allt från den allra enklast med tre hjul som snurrar och där tre lika symboler ger högsta vinst till de mer komplicerade med ett antal linjer, där spelare väljer rutor som ska räknas. I dessa automater ger en kombination av symboler och även rader vinst.

Ofta finns en vinsttabell på spelsidan där det framgår vilka symboler och vilka kombinationer som ger vinster. Ibland kan det finnas olika bonusnivåer, som ger utdelning när man uppnått en viss nivå.En bra fingervisning om vinsterna kan även vara jackpotten, som är olika hög på olika sajter. Många väljer att spela där den är hög och vill göra stora vinster medan andra spelar mer för nöjes skull och blir glada över även mindre vinster.

Liten insats kan ge hög vinst

En orsak till att slotspel är så omtyckta är att man med små insatser kan vinna förhållandevis mycket pengar. Slots omnämns ofta som en spelform där det går relativt lätt att vinna stora vinster i förhållande till andra spel på kasinon. Eftersom det är slumpen som avgör om det blir vinst, så är det inte mycket man själv kan påverka. Det är det som gör slots så spännande att spela!